Jak rozpoznać bakteryjne zakażenie układu pokarmowego

Istnieją różne rodzaje zakażeń. Kiedy pojawiają się uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego może to oznaczać obecność pasożytów lub zatrucie.

Czym może być spowodowane zakażenie układu pokarmowego i  jak przebiega? Latem należy uważać szczególnie na Salmonellę.  W wysokich temperaturach bakterie łatwiej się namnażają. Salmonella dostaje się do organizmu wraz ze spożywanym jedzeniem. Najczęściej pałeczki tej bakterii znajdują się w mleku, na mięsie, jajkach, owocach i warzywach. Mogą być przenoszone przez odchody zwierzęce. Do objawów zatrucia Salmonellą należą biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha oraz głowy. Mogą one wystąpić już po kilku godzinach od zakażenia. Należy wówczas udać się do lekarza, który przepisze odpowiedni antybiotyk, często jeszcze zanim dostępne będą wyniki badania kału. Poza tym chory powinien przyjmować dużo płynów, a także elektrolity. Chodzi o to, żeby nie dopuścić do odwodnienia. Jeśli zatrucie dotyczy dziecka, osoby starszej lub mocno osłabionej, wówczas zwykle wdraża się leczenie szpitalne.

Kolejną bakterią, która może spowodować zakażenie jelitowe jest Shigella. Mamy wówczas do czynienia z czerwonką. Dochodzi do niej w wyniku spożycia pałeczek bakterii wraz ze skażoną żywnością, wodą czy w przypadku, gdy ktoś nie przestrzega podstawowych zasad higieny. W wyniku owrzodzeń powstających w błonie śluzowej okrężnicy w stolcu zaobserwować można krew oraz śluz. Jego oddawanie jest bolesne. Zwykle występuje biegunka, mocne skurcze brzucha i gorączka. Należy wówczas udać się do lekarza oraz oddać próbkę kału do badania. W cięższych przypadkach podaje się antybiotyki, jednak na wiele z nich Shigella jest uodporniona. Konieczne jest nawadnianie organizmu, które czasami okazuje się wystarczające.

W pewnym sensie dziwnym przypadkiem jest bakteria E.coli, która pełni ważną rolę w jelicie grubym. Bierze udział w rozkładaniu pokarmów i wspomaga produkcję witamin B oraz K. Jednak jeśli dojdzie do spożycia bakterii pochodzących ze zjadliwego szczepu produkującego toksyny, dochodzi do zatrucia pokarmowego. Jego objawy to biegunka, bóle brzucha, nudności, wymioty, osłabienie, bóle i zawroty głowy, gorączka. Leczenie polega na uzupełnianiu płynów. Nie stosuje się antybiotykoterapii, bo bakteria jest odporna na większość leków. Warto dodać tutaj, że E.coli może być również przyczyną infekcji układu moczowego, ropni narządowych, zakażeń pooperacyjnych, szpitalnego zapalenia płuc, zapalenia opon mózgowych u noworodków, a nawet sepsy.