Dieta stosowana przy kandydozie

Kandydoza, zwana też drożdżycą czy grzybicą, to infekcja wywoływana przez drożdżaki chorobotwórcze. Powstaje na skórze, błonach śluzowych, paznokciach. Kobiety mogą też mieć do czynienia z grzybiczym zakażeniem pochwy.

Żeby wyleczyć kandydozę często trzeba stosować antybiotyki, natomiast bardzo ważny jest również odpowiedni sposób odżywania. Przede wszystkim trzeba zrezygnować z cukru, który jest doskonałą pożywką dla drożdżaków. Oczywiście nie należy jeść także słodyczy, miodu oraz pić napojów gazowanych i dosładzanych soków. Poza tym najlepiej wyeliminować ze swojego codziennego jadłospisu produkty zawierające białą mąkę, skrobię, drożdże czy słodzik, sery pleśniowe, wędlinę, kiełbasę, pasztety, konserwy, grzyby, ocet, produkty wędzone, suszone i kwaszone, kawę oraz herbatę.

Przy zakażeniu grzybiczym powinno się dostarczać do organizmu odpowiednią ilość probiotyków. Naturalnie występują one w jogurtach, kefirach, maślankach. Wszystkie posiłki mają być lekkie. Należy wybierać produkty pełnoziarniste oraz zawierające dużo błonnika – chleb żytnio-razowy na zakwasie, ryż brązowy, kasze, płatki owsiane itp. Można jeść chude mięso i ryby, a jeśli chodzi o nabiał – jogurty naturalne, ser biały i żółty, jaja. Oczywiście zalecane są warzywa i owoce. Szczególnie korzystnie działa sok z buraków, a poza tym marchew, pietruszka, seler, brokuły, kalafior, fasola, soja, soczewica, jabłka i cytrusy. Warto też zwracać uwagę na to, aby jedzenie było możliwie jak najmniej przetworzone. Pomimo stosowania odpowiedniej diety, chory na kandydozę może zauważyć u siebie takie objawy jak zmęczenie, pogorszenie samopoczucia, duszności, wypryski. Jest to wynik wydzielania się toksyn do organizmu, które towarzyszy obumieraniu drożdżaków. Warto wypijać w związku z tym duże ilości wody, może być z dodatkiem soku z cytryny. Poza tym, oprócz wspominanego już soku z buraków, warto pić sok z grejpfruta, herbatki ziołowe i owocowe. Właściwy sposób odżywiania to ważny element wielu kuracji zdrowotnych. Należy o nim pamiętać w przypadku zakażenia Helicobacter pylori, gronkowcem, Clostridium difficile itd.